All aBout my Family

Aku merupakan anak ke-3 dari empat bersaudara dan aku merupakan satu-satunya anak laki-laki. kami sekeluarga tinggal berenam. disebuah rumah sederhanya di antara gedung-gedung bertingkat di Kota Malang. Kedua kakakku sekarang sudah bekerja, sedangkan adiknku sekarang berada dibangku SLTA. inilah keluargaku…

big-family-11.jpg

 

“Keluarga yang bahagia adalah keluarga yang dibina di atas asas yang paling teguh dan betul mengikut Islam serta yang dapat memenuhi ciri-ciri dan kehendak syariat Islam. Dengan terlaksananya aturan tersebut InsyaAllah segala cita-cita untuk membina sebuah istana keluarga akan mendapat kejayaan di samping mendapat rahmat dan nikmat dari Allah SWT. Semua pihak akan dapat menikmati kebahagian dan kerukunan rumahtangga. Sesuai dengan firman Allah SWT : Ertinya : Supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikan diantara kamu (suami isteri)) perasaan kasih sayang dan belas kasihan.”

“Anak adalah amanah Allah yang dipertanggungjawabkan terhadap dua ibu bapa supaya mengasuh , mendidik dan memberi pengajaran yang sempurna , di antara tanggungjawabnya ialah : Membantu keperibadian anak bermula dari cara memilih isteri sebagai bakal ibu kepada anak-anaknya dari perempuan yang solehah, perempuan yang berugama. Semasa mengadakan hubungan jenis dengan isteri hendaklah sentiasa memohon perlindungan dari Allah supaya benih yang akan dilahirkan mendapat hidayat dan taufik Allah dengan didahului doa sepertimana yang diajar oleh Rasulullah SAW : Ertinya : Ya Allah jauhkanlah kami akan syaitan dan jauhilah syaitan ke atas apa (anak) kurniaan Engkau kepada kami. Azan dan Iqamah semasa anak mula lahir dari kandungan ibu. Menyusu dengan susuan ibunya sendiri. Mengadakan aqiqah , bercukur dan memberi nama yang elok pada hari ketujuh. Berkhatan samada anak lelaki dan perempuan. Memberi didikan dan asuhan yang sempurna. Memberi pelajaran dunia dan akhirat. Memperjodohkan apabila layak dan sesuai. Selalulah berunding, berbincang serta memberi nasihat yang berguna tanpa paksaan yang melulu. Rasulullah SAW bersabda : Ertinya : Muliakanlah olehmu anak-anak kamu dan perelokkan tingkah-laku mereka.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s